Les escoles de Lleida han celebrat conjuntament el Dia Escolar de la No Violència i la Pau, amb la col·laboració de la Regidoria d’Educació i Infància de la Paeria. Per commemorar aquest Dia Mundial, els centres educatius han plantant flors en els “Jardins per la Pau”, en dos dels llocs més emblemàtics de la ciutat, com són la Seu Vella i els Camps Elisis. Els nens i nenes han confeccionat les seves pròpies flors i han format aquests Jardins per transmetre el simbolisme de pau i no violència.

Les escoles de Lleida associades a la UNESCO s’han aplegat al conjunt monumental de la Seu Vella, on han homenatjat la figura de Pau Casals en commemoració del 40è aniversari del lliurament de la Medalla de la Pau de l’ONU i del 50è aniversari del seu concert a la Casa Blanca davant el president John F. Kennedy. Durant l’acte s’ha recordat la frase que Kennedy va dir el 1961: “El treball dels artistes roman com a símbol de la llibertat humana, i ningú ha enriquit més notablement aquesta llibertat que Pau Casals”.

El tinent d’alcalde Josep Presseguer, qui ha assistit a l’acte amb els regidors Jesús Castillo, Maria Rosa Ball i Txema Alonso, també ha reivindicat la pau citant el llibre El Petit Príncep, d’Antoine de Saint-Exupéry. Presseguer ha demanat als alumnes que estaven presents a la nau central de la Seu que no renuncien mai als drets universals. I els ha recordat que la pau s’ha de buscar amb el cor, tal i com es llegeix en aquesta obra: “Els ulls són cecs. S’ha de buscar amb el cor”. De la mateixa manera, els ha incitat a no perdre la mirada i la visió que tenen ara sobre el tema, il·lustrant-ho amb la frase següent: “Totes les persones grans han començat essent nens, però n’hi poques que se’n recorden”.

Per la seva banda, el director del Consorci del Turó de la Seu Vella, Josep Tort, ha remarcat l’espai singular en què s’ha celebrat aquest Dia Mundial, on han esdevingut fets tràgics i fets de celebració. Però que un espai així només es pot construir en la pau.

En aquest acte s’han projectat diversos audiovisuals i imatges preparades pels alumnes sobre Pau Casals, havent treballat prèviament la seva obra i els valors que ha intentat transmetre a través d’ella. Després, s’ha llegit el manifest que ha girat entorn del músic, com a català Universal vinculat a la cultura de la pau; la música, com a llenguatge universal; el simbolisme dels “Jardins per la Pau”, que ha estat una iniciativa de treball visual i plàstic treballada amb Coordinadora d’ONGDs, i la Seu Vella, com a espai també de pau. També s’han fet dues actuacions musicals dels estudiants dels centres participants. L’acte ha acabat amb el cant conjunt de l’himne per la Pau de les Nacions Unides.